joi, 13 ianuarie 2011

COLECŢIA DE VEDERI

Volumul 5

CLUJ

Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în maghiara Kolozsvár, germana Klausenburg, latina Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafaţă de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei.
Orasul Cluj-Napoca este un important centru cultural (aici se gasec Teatrul si Opera Nationala Romana, Teatrul si Opera Maghiara, Filarmonica, Academia de Muzica Gheorghe Dima), avand numeroase institutii educationale.
Teritoriul judetului Cluj este caracterizat printr-o mare varietate de peisaje si de forme de relief, la care vin sa se adauge o serie de monumente ale naturii. Asezarea sa geografica ii confera o pozitie privilegiata de loc central, a carui importanta turistica este amplificata de impresionantele sale resursele recreative. Muntii Gilau, Vladeasa si Trascau se remarca prin culmile lor prelungi, prin cheile si defileele (Turzii, Turului, Stanciului, Ariesului), abrupturile si pesterile lor (Varfurasul). Lacurile Fintinele, Tarnita si Floroiu (de acumulare), lacurile sarate de la Turda si Cojocna, Iazurile din Campia Transilvaniei, apele minerale, toate acestea, constituie puncte turistice de mare interes. Lor li se adauga monumente istorice datind din timpuri stravechi, monumente de arta si elemente folclorice originale.
Monumente şi clădiri
Catedrala Ortodoxă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului
Biserica "Sfântul Mihail"
Catedrala "Schimbarea la Faţă", a Episcopiei de Cluj-Gherla
Biserica "Calvaria"
Biserica Franciscană
Casa şi Statuia lui Matei Corvin
Palatul Bánffy
Teatrul Naţional şi Opera Română
Bastionul Croitorilor

CLUJ 1966


CLUJ - PE CETĂŢUIE 1968


CLUJ - CASA UNIVERSITĂŢII 1958


CLUJ - 1965

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu