duminică, 9 ianuarie 2011

COLECŢIA DE VEDERI

Volumul 2

Astăzi e rândul oraşului ORADEA şi a Băilor VICTORIA şi FELIX.

Oradea, mai demult Oradea Mare este reşedinţa şi cel mai mare municipiu al judeţului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria. Totodată este şi cel mai important oraş din regiunea istorică Crişana. La recensământul din 2002 municipiul avea 206.614 de locuitori.Zona metropolitană, care include şi 11 comune învecinate, avea în anul 2002 populaţia de 249.746 locuitori, dintre care 68.2% români, 28.7% maghiari ş.a. În perioada interbelică 20,6% din populaţia oraşului era alcătuită din evrei, fiind consemnate de asemenea comunităţi de germani, slovaci, ucraineni etc.

Staţiunile balneare Băile Felix şi Băile 1 Mai se află la o distanţă de 8 km, respectiv 4 km de oraş. Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internaţional pentru efectele sale terapeutice, în această zonă se găseşte o formaţiune carstică spectaculoasă, mai exact, un aven cu o adâncime de 86 de metri, denumit în zonă "Craterul de la Betfia", precum şi pârâul termal Peţa, cu o vegetaţie tropicală unică în Europa.

De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referinţă pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural şi comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, primul în Europa. Drept urmare, meridianul de 00 trecea prin Oradea.

ORADEA - PODUL PESTE CRIŞ 1963


ORADEA - SFATUL POPULAR 1964


ORADEA 1968


ORADEA - BĂILE VICTORIA 1967


ORADEA - BĂILE FELIX 1967


ORADEA - BĂILE FELIX


ORADEA - BĂILE FELIX 1967


ORADEA - BĂILE FELIX 1971


BĂILE FELIX - APOLLO - 1976


BĂILE FELIX - HOTEL NUFĂRUL - 1987


BĂILE FELIX - HOTEL BELVEDERE, CRIŞANA, POIENIŢA, TERMAL - 1989


BĂILE FELIX - HOTEL CRIŞANA ŞI POIENIŢA


BĂILE VICTORIA - ŞTRANDUL


BĂILE FELIX - ŞTRANDUL - 1974


BĂILE FELIX - ŞTRANDUL APOLLO


BĂILE FELIX - BAZIN CU APĂ TERMALĂ


BĂILE 1 MAI - 1968


BĂILE FELIX - ŞTRANDUL U.G.S.R. - 1989

127 HOURS



Bazata pe povestea reala de viata a alpinistului nord-american Aron Ralston si pe cartea acestuia "Between a Rock and a Hard Place", drama "127 Hours" relateaza sacrificiile greu de imaginat pe care a fost fortat sa le faca tanarul pentru a scapa cu viata dintr-o situatie-limita petrecuta in anul 2003. Dornic de adrenalina si de experiente cat mai palpitante si pasionat de catarari pe munte, Aron porneste intr-o expeditie periculoasa in Utah fara sa-si informeze familia sau prietenii despre intentia lui de a escalada peretele unui canion. Dupa ce parcurge cu bicicleta kilometri intregi printr-o zona desertica si se imprieteneste cu doua excursioniste pe care isi propune sa le impresioneze cu abilitatile lui de alpinist, Aron Ralston se prabuseste intr-o despicatura ingusta dintre peretii canionului, iar un bolovan urias ii imobilizeaza bratul drept. Timp de 5 zile lungi si epuizante, tanarul incearca fara succes sa isi elibereze mana de sub blocul de stanca, fiind constient de faptul ca nimeni nu stie unde se afla si nu il cauta. Intelegand ca nu exista sanse de supravietuire daca ramane fara provizii de apa, alpinistul recurge la un gest curajos si disperat care il ajuta sa isi elibereze corpul, dupa care escaladeaza 20 m de stanca si parcurge 13 Km pentru a se salva.